Glukosamin
Produktionen av glukosamin, som krävs för rörligheten av kroppens leder och brosk, bidrar till produktionen av hyaluronsyra som har en smörjande verkan. Den höga viskositeten hos hyaluronsyran har en dämpande verkning och skyddar ledbrosk mot artrosskador. Strikt träning och stigande ålder kan dock leda till att broskcellerna inte producerar hyaluronsyran som de borde. Följaktligen kan det vara idé att ta ett tillskott i form av glukosamin för att hindra nötning på leder och brosk.
Det är en rejäl fördel att glukosaminsulfat är ett kroppseget ämne och som inte påverkar andra former av medicinering. Det ger heller inga biverkningar.
Patienter med mild utsträckning av knäartros kan uppleva symtomlindring av behandling med glukosaminsulfat. Även personer med ledproblem av typen osteoartros har blivit helt å hållet fria eller åtminstone upplevt minskade besvär vid användning av glukosamin.
Glukosamin är helt enkelt en del av ledväskans smörjämnen. Många undersökningar har visat att ytterligare tillförsel av glukosamin tas upp av kroppen och kompletterar den kroppsegna produktionen. När glukosamin har jämförts med antiinflammatoriska preparat som ibuprofen och naproxen har glukosamin bidragit till bättre lindring av ledbesvär efter några veckors användning. De antiinflammatoriska preparaten kan därutöver resultera i biverkningar.
I så kallade dubbelblindtester då effekten av glukosamin har testat i förhållande till placebopreparat så har glukosamin visat på påfallande lindrande effekt rörande smärta, rörlighet och svullnad i leder som har skadat ledbrosk.
Vid ökat intag av glukosamin så tycks också produktionen av ledvätska samt ledbroskämnen tillta. För att få veta fakta angående det här Glukosamin på denna internetlänk
I bästa fall innebär det att ett skadat ledbrosk kan bli fullt återställt.