Mögel ger dålig lukt
Många som upplevt mögel vet att det vanligtvis bildas en dålig lukt. Mögelukten kan på lättast sätt beskrivas för den som inte någon gång upplevt den som unken och ofräsch. Det är också en lukt som man ständigt kommer att känna igen när man väl känt den en gång.
Mögelsvampar ger ifrån sig mögelsporer, mykotoxiner samt mikrobiella lättflyktiga organiska gaser. Mögelsporernas uppgift är att sprida möglet, men de kan även orsaka bland annat allergiska reaktioner om de blir inandade. Mykotoxinerna är mögelsvamparnas egna gift och det ger upphov till irritation i luftvägarna men också andra symptom hos den som blir drabbad. Mykotoxinernas giftighet beror dels på svampsort, dels på mottagaren.
Mikrobiella lättflyktiga organiska gaser, eller MVOC (”microbial volatile organic compound”) som det också kan kallas är vad som orsakar den dåliga mögellukten. Det bör tilläggas att en specialtränad så kallad mögelhund har lärt sig känna igen och markera just dessa MVOC. Mögelhund kan vara bra att använda när man undersöker ifall man har drabbats av mögel i huset.
Mögel-lukten är sådan, att den lätt biter sig i väggar och inredning och det är stundvis tillsynes omöjligt att bli av med den. Det trots att man har lyckats tillintetgöra möglet i sig. Lukten kan stanna kvar länge om man inte gör något åt den. Plagg som har börjat lukta mögel kräver ofta att man tvättar dem åtskilliga gånger, och emellanåt hjälper inte ens det.
Mögel trivs bäst där det finns gott om fukt. Vanliga ställen där mögel kan påträffas i ett hem är badrum, källare samt vindar. Eftersom fukten är väsentlig för möglets existens är det viktigt att man ser över och åtgärdar dålig lufttillförsel och även dränering om det rör sig om mögel i husgrunden. När man har att göra med mögelsanering är det ibland viktigt att kombinera mögeldödande medel med avfuktning samt förbättring av ventilationen.
Vad gäller sanering så förekommer det en del olika sätt att bli av med mögel på. Vilket sätt man väljer är givetvis upp till var och en och bör grundas på mängden mögel man har att göra med samt var det befinner sig. Fulstopp
Ifall möglet är väl synligt, till exempel i badrum, på kakel alternativt andra släta material kan man rengöra med rengöringsmedel eller diskmedel och därpå torka av med mycket med ättika. Man kan också använda sig av klorin, som dödar möglet, men som också är miljö- och hälsofarligt.
Finns möglet så att det är besvärligt att komma åt, i källare, krypgrunder och så vidare, kan fogging vara ett bra tips. Fogging är att man värmer upp mögeldödande medel till kokpunkten varefter det förångas, vilket sker i en särskild teknisk anordning. Ångorna kan lättare ta sig in och komma åt på otillgängliga platser.
Det allra drastiska sättet att bli av med mögel är att riva ut det angripa materialet och byta ut det. Det är dock dyrt och arbetsamt, men det enda sättet som gör så att man blir fullständigt kvitt mögelsporer samt mykotoxiner.
För att bli av med lukten kan man nyttja foggingmetoden, men då hettar man istället upp ett annat medel vilket har till uppgift att neutralisera den dåliga lukten. Man kan även använda sig av ozon, som är reaktivt och på så sätt slår sönder molekylerna som utgör den dåliga lukten. Dessa metoder av luktsanering blir alltmer effektiva men behöver speciella apparater. Vid rätt behandling är snart mögel och dålig lukt ett minne blott! Efter saneringen – eller ännu hellre innan någon skada alls – skyddar man mot nytt mögel med hjälp av Tvärstopp eller Fulstopp.