Mossa, lavar och alger – så oerhört lika men ändå inte
För att kunna behandla en påväxt på huset så effektivt och miljövänligt som genomförbart så kan det underlätta att veta ifall det gäller mossa, lavar eller alger.
Mossa är en kryptogam växt, alltså en växt som inte har blomma. De gillar fuktig mark och är oftast gröna till färgen. Mossa är en oönskad gäst i de flesta trädgårdar och för att hålla mossan från sin trädgård är det centralt att se till så att dränering är bra. Det är dessutom en god idé att använda sig av gräsuppsamlare när man klipper gräset för att slaget gräs inte ska ligga kvar och stänga in fukten.
Mossa kan även växa på takpannor. Risken vid mossväxt på taket är att mossan behåller fukt och då kan vålla fuktskador samt mögel i taket, eller strax inunder, på vinden. Det finns även risk att mossan binder så mycket fukt att takpannan går itu när det fryser till vintern.
Det kan stundtals vara rätt knepigt att få bort mossa från taket. Ett sätt är att för hand skrubba bort dem. Detta innebär en uppenbar risk för fall, och man bör vara vaksam om man har takplattor av betong då dessa enkelt blir hala. Man kan också, efter att ha tagit bort mossan för hand montera en koppartråd längs den högsta delen. När det sedan regnar kommer koppartråden att ge ifrån sig ämnen som mossan inte tycker om.
Alger är organismer som utvinner energi. Oftast sker detta med hjälp av klorofyll. Alger utgör en grupp organismer som är generellt svårbestämd och väldigt stor. Den innefattar allt från mikroskopiska, encelliga organismer till komplexa, flercelliga, till exempel brunalger som kan bli upp till sextio meter långa. Klicka här genast för mer detaljer
Alger kan gro på fasader och staket. Det spelar oftast ingen roll vilken sorts färg man har målat med. Alger ger en grön nyans i själva färgen. För att få bort alger ska man i första hand använda sig av så miljövänliga medel som genomförbart.
Har man alger på en slammålad fasad (d.v.s. målad med exempelvis Falu rödfärg) bör man inte använda några preparat alls, utan torrborsta väggen. Det är angeläget att bruka munskydd för att inte riskera att andas in till exempel sporer från mögel som också kan växa där och som kan vara direkt giftiga för människor.
Det första man ska testa ifall man har alger växande över en fasad målad med oljebaserad färg är miljövänligt diskmedel alternativt såpa. Om det inte funkar så kan man prova ett algdödande medel. Det först som tredje steg som man ska överväga att använda ett klor- alternativt borbaserat algdödande ämne eftersom dessa är väldigt miljöfarliga samt hälsovådliga.
Lavar är en symbios mellan en svamp och en alg. De flesta lavar uppskattar att gro där det är torrt, exempelvis på skiffer, eternit-, tegel- och betongplattor och är den svåraste påväxt av de tre att få bort. Lavar har vanligtvis djupa rottrådar och en del kan avge syra som förstör underlaget.
För att bli av med lavar på tak bör man använda sig av Fulstopp med tanke på att mekanisk borttagning med hjälp av till exempel högtryckstvätt inte fullkomligt tar bort lavarna. Detta eftersom lavarnas rotsystem ofta har trängt in djupt i plattorna och därför lätt kommer tillbaka nästa säsong.
Det finns således annorlunda sätt att behandla mossa, lavar och alger – det viktiga är att veta vilket!